Hipertansiyonu önlemek için ne kadar egzersiz yapılmalı? Araştırma sonuçları açıklandı

Amerikan Önleyici Tıp Dergisi’nde (American Journal of Preventive Medicine) yayımlanan çalışmaya göre, genç yaşlarda yapılan egzersiz, orta yaşta hipertansiyon riskini önemli ölçüde azaltabiliyor. Araştırmaya dört farklı ABD kentinden 5 bin 100’den fazla yetişkin katıldı ve bu kişilerin sağlık durumu 30 yıl boyunca takip edildi.

Katılımcılar, belirli aralıklarla fiziksel muayeneden geçirildi ve egzersiz alışkanlıkları, sigara içme durumları ile alkol tüketimleri hakkında anketler doldurdu. Araştırmanın baş yazarı Jason Nagata, genç erişkinlik döneminde yapılan haftada beş saatlik orta seviyeli egzersizin, ileri yaşlarda yüksek tansiyon gelişme riskini büyük ölçüde azalttığını belirtti.

Mevcut yetişkinler için önerilen minimum fiziksel aktivitenin haftada 2.5 saat olduğu düşünülürse, bu araştırma hareket düzeyini ikiye katlamanın hipertansiyonu önleme açısından daha faydalı olabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmacılar, özellikle 18 ila 40 yaş aralığının egzersiz alışkanlıklarını geliştirmek için kritik bir dönem olduğunu vurguluyor.

Ancak, bu seviyede fiziksel aktiviteyi sürdürmek herkes için kolay değil. Çalışmada, lise sonrası dönemde bireylerin spor ve egzersiz yapma oranlarının üniversiteye başlama, işe girme ve aile kurma gibi nedenlerle düştüğü gözlemlendi.

Araştırma ayrıca ırksal farklılıkları da ortaya koydu. 40 yaşından itibaren beyaz erkek ve kadınların fiziksel aktivite seviyeleri durağan hale gelirken, siyah erkek ve kadınların aktivite seviyeleri düşmeye devam etti. Bu durum, 45 yaşından sonra siyah kadınlarda hipertansiyon oranının beyaz erkeklerden bile yüksek hale gelmesine neden oldu.

Araştırmacılar, bu farkın sosyoekonomik koşullar, yaşam ortamları ve iş-aile sorumlulukları gibi faktörlerle bağlantılı olabileceğini belirtiyor. 60 yaşına gelindiğinde, siyah erkeklerin ve kadınların yüzde 80-90’ı hipertansiyon sorunu yaşarken, bu oran beyaz erkeklerde yüzde 70’in altında, beyaz kadınlarda ise yüzde 50 civarında kaldı.

Related Posts

Kabuğunu limonla kaynatıp içen yaşadı: Kolesterolden eser kalmayacak

Uzmanlara göre, bu karışım kolesterolü dengelemek isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Kabuğunu limonla kaynatıp içmeniz yetiyor…

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Kıyamet Havada mı Kopacak?

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. Hamit Hancı’nın, ‘havanın önemli bir silah, savaş aracı’ olduğu yönünde açıklaması gündem oldu. Ünlü Yazar Abbas Güçlü’de aynı konuya değindi. 

Covid-19 ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında korkutan artış!

İklim değişikliğine bağlı hava sıcaklıklarınızdaki ani değişim solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Viral enfeksiyonların tüm mevsimlere yayıldığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Yalnızca Türkiye için değil küresel olarak durum böyle. Avrupa’da bildirilen rakamlara baktığımızda Covid-19 başta olmak üzere viral enfeksiyonların ve buna bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında artış gözlendi” dedi.