Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m < Hw < 3 m) arasında tsunami dalgalarının oluşmasının mümkün olduğu tespit edilmiştir."

Related Posts

Özgür Özel: İktidar İsrail’e kısık ses, Trump’a suspus!

CHP 14 yıl sonra Özgür Özel liderliğinde Bayburt’ta miting gerçekleştirdi. Yoğun dolu yağışına rağmen Bayburtlular tıklım tıklım doldurduğu alanı terk etmedi.

Çoruh Nehri’nin geçtiği köprüye “İmamoğlu’na Özgürlük” pankartı asıldı

CHP milletvekilleri, Çoruh Nehri’nin geçtiği köprüye “İmamoğlu’na Özgürlük” pankartı asıldı.

Yemen’den İsrail’e füze: Düşürmek için çalışıyoruz

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından Yemen’deki Husiler İsrail’de Kudüs çevresi ve illegal yerleşimcilerin bulunduğu Batı Şeria’ya yönelik saldırı başlattı. IDF füzenin düşürülmesi için çalışma başlatıldığını söyledi. İsrail’in İran’a …

Dünyaca Ünlü Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil Hayatını Kaybetti

Gazi Yaşargil yaşamını kaybetti.  Modern nöroşirurjinin öncüsü, dünya çapında saygı gören Türk bilim insanı Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil, 10 Haziran 2025 tarihinde, 99 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Üniversiteye hazırlanan Elif’ten 10 gündür kayıp!

Mardin’de üniversiteye hazırlanan Elif Başcı (17), 4 Haziran’da çıktığı evine bir daha dönmedi. Elif’ten 10 gündür haber alınamazken; arama çalışmalarında şu ana kadar herhangi bir iz bulunamadı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’e kınama

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in İran’a yönelik saldırısını sert bir dille kınadı.