Çayırhan’da neler oluyor?

Çayırhan Termik Santrali İhalesinde Görülen Gariplikler

Ankara’daki Çayırhan Termik Santrali’ne ilişkin soru işaretleri artıyor. İşçilerin özelleştirmeye karşı aylarca eylem yaptığı, sokaklara dökülüp Ankara’ya yürüdüğü Çayırhan Termik Santrali ve maden sahası için 7 Mart’ta ihale yapıldı. Ancak aradan iki aya yakın süre geçmesine rağmen Çayırhan için ne iptal kararı alındı ne de devir işlemi yapıldı. Karar sürecinin uzaması, ihalenin iptal edilebileceğine ilişkin umutları artırıyor. Ayrıca, ihale bedelinin tahminlerin çok altında kalması ve ihaleyi alan firmanın teknik yetersizliğine ilişkin eleştirilerin de onayın gecikmesinde etkili olduğu ifade ediliyor.

Çayırhan Termik Santrali ve Maden Sahası’nı 2059 yılına kadar işletecek firmanın belirlenmesi için 7 Mart’ta yapılan ihalede en yüksek teklifi 20 milyar lirayla Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik A.Ş. verdi. İhalenin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve Çayırhan’ın değerinin çok altında bir fiyatla sonuçlanması, eleştirilere neden oldu.

UCUZA GİTTİ

Yasal prosedür gereği ihalenin ardından Rekabet Kurumu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) olumlu görüş gelmesi gerekiyor. Bu iki üst kurulun firmaya ilişkin nasıl bir görüş verdiği bilinmiyor. Şirketin ihale sonrasında santral ve maden sahasında incelemelerde bulunduğu, Çayırhan’ı yönetmek üzere üst düzey yönetici arayışlarına başladığı bilgisi geldi. Ancak ihalenin kaderini, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) tüm yetkilerini üzerinde toplayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vereceği karar belirleyecek.

1.000 doları olan madeni alır

Maden Mühendisleri Odası, Çayırhan’ın değerinin en az 80 milyar lira olduğunu ve ihaleyle kamunun 60 milyar lira zarara uğrayacağını bildirmişti. Uzmanlar, ihaleyi kazanan firmanın işletmeyi 100 milyon dolar peşin verip 600 milyon dolara alacağını belirttiler. “Bu işletme yıllık 100 milyon dolar kâr ediyor. Bu kârı gören tüm bankalar size 100 milyon dolar kredi verir. Siz de yılda elde edeceğiniz 100 milyon doların 70 milyonuyla 6 yıl taksit ödeyip 30 milyon dolarını cebe atarsınız. 6 yıldan sonraki tüm kâr da size kalır” şeklinde açıklamalarda bulundular.

Related Posts

İsrail’den tarife hamlesi: Tel Aviv, ABD’ye ticari imtiyaz hazırlığında

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Barkat, ABD ile tarifeler konusunda daha iyi bir anlaşmaya varılabilmesi için ABD’ye bazı imtiyazlar sağlanabileceğine işaret etti.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

‘VakıfBank’ta güçlü büyüme devam edecek’

VakıfBank’ın 71. Olağan Genel Kurul toplantısı, 24 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, 2019 yılından bu yana Genel Müdürlük koltuğunda bulunan Abdi Serdar Üstünsalih’in görevine devam etmesi kararlaştırıldı.

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir