Bakan Yumaklı: Tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaştık

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yazılı açıklama ile denizlerdeki ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir işletilmesini sağlamak üzere Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün önemli faaliyetler yürüttüğünü belirtti. Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin su ürünleri üretiminin başta yetiştiricilikten elde edilen üretim olmak üzere sürdürülebilir bir şekilde arttığına değinen Yumaklı, 2024’te bitkisel ve hayvansal üretim ile birlikte su ürünleri için de üretim planlamasını hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Planlama dahilinde avcılıkta 7, yetiştiricilikte ise 4 türü üretim planlaması kapsamına dahil ettiklerini belirten Yumaklı, “Bunun yanında, 2003’ten itibaren destekleme kapsamına aldığımız su ürünleri yetiştiriciliğine yine 2024 yılında yeni destekleme modelimiz kapsamında, temel desteklere ilave teknik kriter destekleri getirdik. Böylece aile işletmelerimiz ve birlik üyesi işletmelerimiz daha fazla destekten yararlanma imkanına kavuştu” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN KENDİNE YETERLİLİK ORANI YÜZDE 120 SEVİYESİNDE’

Türk su ürünleri sektörünün net ihracatçı olduğunun altını çizen Yumaklı, “Su ürünleri sektörümüzün büyümesi, su ürünleri yetiştiriciliği üretimi ve işleme teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak ülkemizin su ürünleri ihracatında önemli bir artış gerçekleşti. Ülkemiz, su ürünleri dış ticaretinde ihracatçı pozisyonunu korumaya devam ediyor. Son yıllarda su ürünleri ticaretinde Türkiye’nin kendine yeterlilik oranı yüzde 120 seviyesinde. Nitekim ihracat rakamlarımız da bunu açıkça ortaya koymakta. Geçen yıl 97 ülkeye su ürünleri ihracatı yaptık. 2023’te 1,7 milyar dolar olan su ürünleri ihracatımız, 2024’te 2 milyar 16 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu rakamla tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaşmış olduk” bilgisini paylaştı.

‘İLK SIRALARDA LEVREK VE ÇİPURA GELİYOR’

Su ürünleri ihracatının ilk sıralarında levrek ve çipuranın geldiğini aktaran Yumaklı, “Denizlerimizdeki ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarımızı koruyup sürdürülebilirliğini sağlamak, su ürünleri yetiştiriciliğimizi ve ticaretimizi geliştirmek üzere çalışmalarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da var gücümüzle sürdüreceğiz. Elde ettiğimiz başarıda emeği ve katkısı bulunan balıkçılarımıza, yetiştiricilerimize ve sektörümüze teşekkür ediyorum” dedi. (DHA)

Related Posts

Kamu işçilerine hükümetin zam teklifi belli oldu

600 bin kamu işçisinin merakla beklediği zam teklifini hükümet açıkladı.

Malatya’dan 132 milyon dolarlık kuru kayısı ihraç edildi

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kuru kayısı ihracatından yılın ilk 5 ayında 132 milyon dolar gelir sağlandığını bildirdi.

Elon Musk’tan geri vites: Pişmanım fazla ileri gittim!

ABD Başkanı Donald Trump ile Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk arasındaki gerilim sürerken, Musk’tan dikkat çeken bir geri vites geldi.

Gümrükte 3 aşamalı kontrol yaygınlaşacak

Mersin’de başlatılan “Liman Kapı Otomasyon Sistemi” sayesinde gümrüğe gelen kara araçları baştan sona takip ediliyor. Riskli araçlara erken takip, arşiv fotoğrafla geriye dönük denetim yapılıyor. Uygulama diğer limanlara da yayılacak.

Kurban kıssası üzerinden bir Medeniyet Tasavvuru: İbrahim, İsmail ve Kurbanlık nerede?

Kurban kıssası ne anlam ifade ediyor? Bu soru soruldu ve üzerinde de çokça konuşuldu ama Kurban kıssası üzerinden bir medeniyet tasavvuru geliştirilebileceği kimsenin aklına gelmedi. MTO’nun en parlak talebelerinden Azerbaycan temsilcimiz Vuqar Azizof kardeşimiz -benim yazdıklarımdan da ilham alarak- kurban kıssası üzerinden nasıl imajinatif bir medeniyet mefkûresi geliştirilebileceğini gösteriyor. Bugün ve yarın onun bu konudaki nefis yazılarını sizlerle paylaşıyor olacağım. *** KURBAN VE KISSA

Sigortanızı bayram öncesi güncelleme uyarısı

Corpus Sigorta Teknik Genel Müdür Yardımcısı Serdar Karayel, “Yenileme zamanı yaklaşan poliçeler tatilden önce mutlaka güncellenmeli, gerekirse ek teminatlar için acentelerle iletişime geçilmelidir” ifadelerini kullandı. Beklenmedik olaylar …