Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava Yolu Darlıklarına Neden Olan Faktörler

Akciğerin üstünde meydana gelen hava yolu sorunları, solunum sistemindeki üst hava yolu darlıklarıyla ilişkilendirilmektedir. Bu nadir görülen hastalıklar, yoğun bakım, uzun süre entübe kalma, boynun radyoterapiye maruz kalması, travma veya tiroid cerrahisi gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Bazı hastalar, astım veya KOAH tedavisi alırken bile nefes darlığı yaşayabilirler. Tedavilere rağmen rahatlama olmaması durumunda yapılan üst hava yolu muayenelerinde, hastalarda çift taraflı ses teli felçleri ve hava yolu darlıkları tespit edilmektedir. 

-Boyun travmaları

-Boyuna uygulanan radyoterapi

-Gırtlak kanseri 

-Uzun süre entübasyon

-Uzun süre yoğun bakımda kalmak 

-Tiroid ameliyatı sonrası gelişen çift taraflı ses teli felçleri 

Önemli Belirtiler: Nefes Darlığı, Ses Kısıklığı ve Yutma Bozukluğu

Covid-19 pandemisi sonrasında, yoğun bakım ve entübasyon sürelerinin artmasıyla hava yolu darlıkları daha sık görülebilmektedir. Üst hava yolu darlıklarının en yaygın belirtisi nefes darlığıdır. Gırtlakla ilişkili durumlarda ise, ses kısıklığı veya yutma bozukluğu da görülebilir. Üst hava yolu darlıklarında nefes darlığı yavaşça gelişirken, ani bir nefes kaybı nadir görülür. Hasta, üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğinde ise ani nefes darlığı yaşayabilir. Bu hastalar genellikle rahat nefes alamazlar ve nefes darlığı yaşarlar. Nefes alırken nefes sesi duyulabilir. Ses kısıklığı ve yutma problemleri olan hastaların mutlaka uzman doktora başvurması gerekmektedir.

Endoskopik ve Açık Cerrahi Yöntemlerle Tedavi

Tanı sürecinde, endoskopik muayene ile gırtlak fonksiyonları incelenmekte ve hava borusu endoskopisi yapılmaktadır. Poliklinik şartlarında mümkün olmadığında ameliyathanede genel anestezi altında endoskopi uygulanır. Boynunda kitle olan, gırtlak kanseri şüphesi taşıyan veya radyoterapi görmüş hastalarda tomografi gerekebilir. Hastaların ek akciğer problemleri de değerlendirilmektedir. Hava yolu darlıkları, cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Cerrahi tedaviler, endoskopik ve açık cerrahi olarak iki gruba ayrılmaktadır. Çift taraflı ses teli felçlerinde lazerle tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Bu sayede hastaların nefes alması kolaylaşmaktadır.

Üst Solunum Yolu Hastalıklarından Korunmak Önemli!

Hava yolu darlığı tedavisi sonrasında nadiren tekrarlayabilir. Bazı hastalarda cerrahi müdahalelere rağmen, boynun hava deliği açılması gerekebilir. Hava yolu darlığı olan hastalar, entübasyon veya yoğun bakım gibi durumlarda doktorlarına mutlaka bilgi vermelidir. Hastalar, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarından korunmalıdır. Ayrıca, sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalı, reflü şikayetleri azaltılmalıdır. Tedavi sonrasında hastalar, hafif egzersizler yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve yeterince su içmelidir.

Related Posts

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Günümüzde Arkadaşlıklar Çıkar Üzerinden Kuruluyor!

Uzmanlar, günümüzde arkadaşlıkların çıkar ilişkileri üzerinden kurulduğunu belirterek, yoldaşlık geleneğinin de sürdüğünü ifade etti. 

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Aşırı sıcaklar kalbi zorluyor: Uzmandan hayati uyarılar

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp hastaları için ciddi risklerin arttığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor, kalp yetmezliği ve tansiyon sorunlarını tetikleyebiliyor. Kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya özen göstermesi gerekiyor” dedi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!