Araştırma: Kuzey Pasifik’te beklenen Cascadia depremi sanılandan daha büyük olacak

Science Daily dergisinin haberine göre, ABD Ulusal Bilim Vakfının (NSF) girişimiyle yapılan araştırmada, Kuzey Pasifik’te yer alan Cascadia yitim zonu boyunca deniz tabanının altındaki birçok karmaşık yapı hakkında kapsamlı veriler elde edildi.

Kanada’nın British Colombia eyaleti ile ABD’nin Washington ve Oregon eyaletleri açıklarında 41 günlük bir çalışma neticesinde elde edilen verilerde, Cascadia yitim zonunda yer alan yer kabuğundaki iki tabakanın birbirine doğru kaydığı belirlendi.

Araştırmacılar, kullandıkları yeni teknolojilerle bu tabakaların şekli ve hareketlerine ilişkin elde ettikleri verilerin, endişe verici büyüklükte depremler ve dev dalgalar üretebileceğini gösterdiğini belirtti.

“TAHMİN EDİLENİN ÜZERİNDE”

Araştırmada elde edilen verilerle, meydana gelmesi beklenen bir sonraki Cascadia depreminin büyüklüğü ve yerine ilişkin tahminlerin daha isabetli olduğunu kaydeden araştırmacılar, bölgedeki yer kabuğundaki levhalarda yaşanan hareketliliğin, tahmin edilenin üzerinde bir büyüklükteki deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu değerlendiriyor.

Araştırmacılar, söz konusu veriler ışığında, bölgede meydana gelecek muhtemel büyük depremin zamanı konusunda ise tahmin yürütmenin oldukça zor olduğunu kaydetti.

Bölgede meydana gelmesi muhtemel depremin büyüklüğünün 9 ve üzeri olabilecek potansiyele sahip olduğunu ifade eden araştırmacılar, bunun, 2011’de Japonya’da Fukuşima nükleer felaketine neden olan depreme benzer bir etki oluşturabileceği değerlendirmesinde bulunuyor.

SON BÜYÜK DEPREM 300 YIL ÖNCE MEYDANA GELDİ

Kanada Doğal Kaynaklar’da sismolog olan John Cassidy, Global News’e yaptığı açıklamada, son 10 bin yılda bölgede 19 büyük depremin yaşandığını belirterek “Yani tahmini olarak her 4 yüz veya 5 yüzyıla bir deprem denk geliyor” dedi.

Bölgedeki son büyük depremin Ocak 1700’de yaşandığına işaret eden Cassidy, araştırmada elde edilen verilerin, “beklenen büyük deprem”e hazırlık açısından önemli bilgiler sunduğunu söyledi.

Dünyadaki tüm depremlerin yüzde 90’ı, büyük depremlerin ise yaklaşık yüzde 80’i “ateş çemberi” olarak adlandırılan Pasifik Deprem Kuşağı’nda meydana geliyor. Tektonik depremler, deprem çeşitleri arasında dünya üzerinde meydana gelen sarsıntıların tamamına yakınını oluşturuyor.

Related Posts

“Huzur İstanbul” uygulamasında yüzlerce şüpheliye gözaltı

İstanbul’da “Huzur İstanbul” uygulaması kapsamında 804 kişi gözaltına alındı. .

Bir Avrupa Birliği ülkesi daha Filistin’i tanıyacağını açıkladı

Litvanya, Filistin’i tanıyabileceği sinyalini verdi. Dışişleri Bakanı Budrys, önceliğin İsrailli rehinelerin bırakılması olduğunu belirtti.

Sadakat indirimi Yargıtay’dan döndü, müebbet hapis aldı

Eşi Hülya Güllüce’yi öldüren Abdullah Kaya’nın “sadakat” indirimiyle 18 yıl aldığı hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Kaya, yeniden yargılandığı yerel mahkemede müebbet hapis cezasına mahkum edildi.

ABD’de “Altın Kubbe” hazırlığı: 27 milyar dolarlık yatırım yapılacak

Cumhuriyetçiler 2025 savunmaya 150 milyar dolar daha ayrılmasını, bunun 27 milyarlık kısmının “Altın Kubbe”ye harcanmasını öngören bir tasarı hazırladı.

Zelenski: Rusya, Kuzey Kore yapımı füze kullandı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 12 kişinin hayatını kaybettiği Kiev saldırısında Rusya’nın Kuzey Kore yapımı balistik füze kullandığını belirtti.

Artçı sarsıntılar devam ediyor:  Silivri’de 3,7 büyüklüğünde deprem

Marmara Denizi’nde 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İstanbul’da büyük korkuya neden olan sarsıntı sonrası Marmara Denizi’nde artçı sarsıntılar meydana gelmeye devam ediyor. Silivri açıklarında saat 17.52’de 3,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. (AFAD-Kandilli son depremler)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir