Eğitimli köpekler koklayarak Parkinson hastalığını tespit etti

Parkinson Hastalığı, Koklayarak Yüzde 98 Doğrulukla Tespit Edilebiliyor

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada, özel olarak eğitilen köpeklerin Parkinson hastalığını koklayarak yüzde 98’e varan doğrulukla ayırt edebildiği ortaya çıktı. Bu tespitin, hastalık semptomları ortaya çıkmadan yıllar önce yapılabildiği belirtildi.

Bristol ve Manchester üniversiteleri ile Medical Detection Dogs Vakfı’nın ortak çalışması sonucu elde edilen bulgulara göre, Parkinson hastalarından alınan deri örnekleri (sebum) ile sağlıklı bireylerin örnekleri karşılaştırıldı. Eğitilen iki köpek, deri örneklerini koklayarak Parkinson hastalığına sahip bireyleri, sağlıklı kişilerden ve diğer hastalıklardan muzdarip olanları ayırt edebildi. Çift kör deneylerde, örnekleri hazırlayanlar ve eğiticiler örneklerin kime ait olduğunu bilmiyordu ancak köpekler yüzde 80 duyarlılık ve yüzde 98 özgüllük oranlarıyla hastalığı tanımladı.

‘BUMPER’ ve ‘PEANUT’, Yüzde 98 Doğrulukla Hasta Kokusunu Tanıdı

Çalışmaya katılan köpeklerden biri Golden Retriever ‘Bumper’, diğeri ise Siyah Labrador ‘Peanut’ idi. Bu köpekler, Parkinson hastalarına ait deri yağı örneklerini koklayarak eğitildi ve her doğru tespitte ödüllendirilerek kısa sürede yüksek başarı seviyelerine ulaştı.

Medical Detection Dogs CEO’su Claire Guest, “Şu anda Parkinson hastalığını erken teşhis edecek bir test yok. Oysa belirtiler, tanı konmadan 20 yıl öncesinde başlamış olabiliyor” ifadelerini kullandı. Bristol Üniversitesi’nden Nicola Rooney ise “Bu çalışma, Parkinson hastalığının belirgin bir koku profiline sahip olduğunu gösteriyor ve ileride hızlı, invazif olmayan ve düşük maliyetli bir teşhis yöntemi geliştirilebilir” şeklinde konuştu.

‘Devrim Niteliğinde Olabilecek’ Deri Kokusuyla Parkinson Hastalığı Tanısı

Manchester Üniversitesi’nden Prof. Perdita Barran da konuyla ilgili olarak, “Sadece deri yüzeyinden alınan basit örneklerle hastalığın tanımlanabileceğini bir kez daha gösterdik. Bu durum, erken teşhis için devrim niteliğinde olabilir” yorumunu yaptı.

Araştırma, Parkinson hastalığına yakalanan eşinin kokusunun değiştiğini fark eden Joy Milne’in gözlemleriyle başlatılan ‘Nose2Diagnose’ programı kapsamında yürütüldü.

Related Posts

Microsoft’tan uyarı: 1 Ağustos’ta bütün şifreler silinecek

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, dijital güvenlikte yeni bir döneme giriyor. Şirket, yıllardır şifre yöneticisi olarak kullanılan Authenticator uygulamasında artık şifre desteğini tamamen sonlandırma kararı aldı. Haziran ayında şifre ekleme …

Eriyen buzullar yanardağları uyandırabilir

İklim değişikliğinin etkileri, dünya genelinde yüzlerce yanardağın uyanmasına yol açabilir ve bu durum küresel ısınmanın etkilerini daha da kötüleştirebilir.Bilim insanlarının son yaptığı modellemelere göre, Patagonya buzullarının altında bulunan magma hareketlenebilir ve buzulların geri çekilmesi, bölgedeki volkanların aktif hale gelmesine neden olabilir.

Spotify’ın Haftalık Keşif bölümüne yeni özelleştirme seçeneği

Spotify’ın kullanıcılarına sunduğu Haftalık Keşif bölümüne artık farklı müzik türleri için buton eklendi.

Gökyüzünde hayat kurtaran teknoloji! Acil yardımda devrim

Kendi kendini yönetebilen ambulans drone, acil müdahale süreçlerini yeniden tanımladı. 120 kiloya kadar hasta taşıyabilen ve saatte 110 kilometre hızla 150 kilometre mesafeye ulaşabilen bu otonom drone, tasarımcısına 20 bin dolar ödül kazandırdı …

Bilim insanları uyardı: Evinizde minik kara delikler olabilir

Bilim insanlarına göre evrenin en yıkıcı yapılarından biri olan kara delikler, evrenin her yerine dağılmış mikroskobik versiyonlarının evinizin içinden bile geçiyor olabilir…

WhatsApp’a reklam geliyor

Yıllardır kullanıcılarına ücretsiz ve reklamsız hizmet sunan WhatsApp, sonunda platforma reklam getirme kararı aldı. Meta çatısı altındaki popüler mesajlaşma uygulaması, ilk etapta yalnızca “Durum” (Status) bölümünde reklam gösterecek.

vozol puff