5 yaşındaki Ece, patatesli köfte yedikten sonra ölmüştü; uzmanından ‘çapraz bulaşma’ uyarısı

Gıda Zehirlenmesi Uyarısı: Hijyen Şart!

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir’deki bir restoranda beş yaşındaki Ece Melisa Mercankaya ve Servet Polat‘ın kumpir yedikten sonra zehirlenerek hayatını kaybettikleri olayı değerlendirdi. Toprak, bu tür durumların genellikle çapraz bulaşma ile meydana geldiğini belirtti. Pişmiş ve çiğ ürünlerin aynı ekipmanlarla kesilmesinin çapraz bulaşmaya yol açabileceğini vurgulayan Toprak, bu durumun gıda zehirlenmesine neden olabileceğini ifade etti.

Belçika’dan Tatil Yapan Ailede Yaşanan Olay

Belçika’dan tatil için Aydın’ın Didim ilçesine gelen aileden Cihan Mercankaya ve ailesi, İzmir’deki bir restoranda yedikleri yemek sonrası rahatsızlandı. Küçük kızları Ece Melisa Mercankaya, besin zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. Otopsi sonucunda Ece Melisa’nın pankardit nedeniyle yaşamını yitirdiği belirlendi. Öte yandan, İzmir’in Buca ilçesinde yaşayan Servet Polat’ın da benzer bir şekilde kumpir yedikten sonra gıda zehirlenmesinden hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Hijyenik Koşullar Önemli!

Uğur Toprak, yaşanan bu acı olaylardan sonra dikkatleri hijyenik koşullara çekerek, tükettiğimiz yerlerin belirli standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmemiz gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işletmelerin hijyen belgelerine ve işletme kayıtlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Besin zehirlenmelerinin genellikle yeteri kadar pişmemiş veya hijyenik olmayan ürünlerden kaynaklandığını söyleyen Toprak, halkı bu konuda daha dikkatli olmaya çağırdı.

Çapraz Bulaşma ve Besin Zehirlenmesi

Toprak, pişmiş ve çiğ ürünlerin aynı ekipmanlarla kesilmesinin çapraz bulaşmaya yol açabileceğini belirtti. Pişmiş etle çiğ sebzelerin aynı ekipmanlarla kesilmesi durumunda gıda zehirlenmesinin meydana gelebileceğini ifade eden Toprak, bu durumda ortaya çıkan belirtilerin ishal, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısı olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, bol su içilmesinin ve gerekli durumlarda hastaneye başvurulmasının önemine dikkat çekti.

Related Posts

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Günümüzde Arkadaşlıklar Çıkar Üzerinden Kuruluyor!

Uzmanlar, günümüzde arkadaşlıkların çıkar ilişkileri üzerinden kurulduğunu belirterek, yoldaşlık geleneğinin de sürdüğünü ifade etti. 

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Aşırı sıcaklar kalbi zorluyor: Uzmandan hayati uyarılar

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp hastaları için ciddi risklerin arttığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor, kalp yetmezliği ve tansiyon sorunlarını tetikleyebiliyor. Kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya özen göstermesi gerekiyor” dedi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!