3 milimetrelik salyangoza Picasso adı verildi

Yeni Kabuklu Salyangoz Türü Keşfedildi: Picasso’nun İzleri Taşıyor

Yeni keşfedilen salyangoz türü, kabuğundaki dikdörtgen açılı kıvrımlarıyla dikkat çekiyor. Araştırmacılar, bu desenleri “normal” salyangoz kabuklarının kübist bir yorumu olarak nitelendiriyor. Pablo Picasso’nun eserlerini anımsatan kabuk kıvrımlarından esinlenerek bu salyangoza ad verildi.

ZooKeys adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmada, salyangozun kahverengi ve konik yapıda olduğu, 4,5 ila 5 kıvrımdan oluşan kabuğunun derin birleşme noktalarıyla ayrıldığı belirtiliyor. Ayrıca, kabukta spirali kesen düzensiz beyaz çizgilere de rastlanıyor.

Bu yeni tür keşfi, Kamboçya, Myanmar, Laos, Tayland ve Vietnam’dan toplam 46 mikro salyangoz türünün tanımlandığı geniş kapsamlı bir araştırmanın bir parçası. Bu türler, Güneydoğu Asya, Endonezya, Filipinler ve Çin’in bazı bölgelerinde yaygın olarak görülüyor ve 5 mm’den küçük boyutlarıyla dikkat çekiyor.

Ancak, araştırmacılar, salyangozların yaşadığı alanların orman tahribatı ve kireçtaşı ocakları nedeniyle tehdit altında olduğunu belirtiyor. Bazı türlerin keşfedildiği bölgelerin ise artık var olmadığı endişesi taşınıyor.

Araştırma aynı zamanda, mikro salyangozları kabuk şekli, yüzey dokusu ve kabuk duvarlarının düzenine göre gruplandırmak için yeni bir sınıflandırma yöntemi öneriyor. Bu yaklaşım, türler arasındaki farkları daha belirgin bir şekilde ortaya koymayı hedefliyor.

Bazı türlerin kabuk açıklığının yukarı veya aşağı yönlü olması, bu salyangozların kabuklarını ters taşıdığını gösteriyor. Açıklık kısmında yer alan diş benzeri yapılar ise, salyangozların yırtıcılara karşı geliştirdiği savunma mekanizmaları olarak değerlendiriliyor.

 

Related Posts

Microsoft mühendisi, Windows XP’yi ‘çökerten’ şarkıyı açıkladı

Windows’ta son birkaç on yıldır çeşitli hatalar vardı, zaman zaman yeni sorunlar ortaya çıkmaya da devam ediyor. İşletim sisteminin, günümüz standartlarına göre eski kodları da barındıran yekpare bir yazılım yapısı olduğu düşünüldüğünde bu durum pek şaşırtıcı değil. Microsoft, Windows’un bazı kısımlarını modernize etmeye çalışsa da, yazılım geliştirmenin doğası gereği işletim sisteminin hiçbir zaman tamamen “hatasız” olması beklenemez. Bununla birlikte, Windows’ta yaşanan bazı sorunlar yalnızca Microsoft’un hatası değildi.

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.